Ce este endoscopia digestiva superioara?
Endoscopia digestivă superioară (EDS) este un o procedură care permite vizualizarea mucoasei de la nivelul esofagului, stomacului şi primei porţiuni a intestinului subţire (duodenul).
Aceasta analiza permite formularea diagnosticului si ajuta la iniţierea tratamentului.
EDS este cea mai bună metodă de a depista inflamaţia, ulcerul, tumorile sau alte leziuni la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea prin intermediul EDS se pot efectua procedure terapeutice atunci cand este cazul (ex. dilatari, tratamentul hemoragiilor).
Endoscopul este un tub lung, subţire şi flexibil ce conţine la un capăt o mică cameră video şi o sursa de lumină. Imaginile de la nivelul tubului digestiv sunt preluate cu ajutorul camerei şi proiectate pe un monitor (ecran) unde sunt analizate de medic. De asemenea, ele pot fi inregistrate şi tipărite.
Cum va pregatiti pentru endoscopia digestiva superioara?
Pregătirea pentru endoscopie:- nu aveţi voie să mâncaţi sau să beţi minim 6 ore, preferabil 12 ore înaintea analizei (stomacul trebuie să fie gol);
Cum va decurge analiza?
Medicul vă va explica în amănunt în ce constă analiza şi va răspunde la orice întrebare a dvs. Trebuie să înţelegeţi motivul efectuării EDS şi riscurile posibile.
Veţi fi rugat să semnaţi un formular de consimţământ informat care va permite medicului să facă investigatia.
În timpul investigatiei veţi sta culcat pe partea stângă. Între dinţi vi se va pune o piesă de plastic prin care se va introduce ulterior endoscopul şi care vă împiedică să muşcaţi instrumentul.
Procedura durează intre 15 si 30 minute. După analiză este posibil să aveţi balonări. Aceasta este normal, deoarece în timpul manevrei se insuflă aer pentru o mai bună vizualizare. De asemenea, este posibil să simţiţi usturimi în gât datorită trecerii (pasajului) endoscopului. Aceste fenomene vor disparea în câteva ore.
Care sunt riscurile?
EDS este o analiză simplă, cu riscuri minime dacă nu se fac proceduri terapeutice (rezecţie de polipi, oprire de hemoragie etc.).
Complicatiile posibile sunt reprezentate de: sangerare (0,15% din cazuri), perforatia (rarisim raportata in timpul endoscopiei diagnostice), complicatiile infectioase pentru pacientii cu afectiuni valvulare cardiace (risc de endocardita estimat la 1 din 5-10 milioane de pacienti).