Cum te pregătești pentru această procedură?
Ecografia abdominală este o procedură esențială pentru evaluarea sănătății tale, iar pregătirea corectă este importantă, pentru a obține rezultate concludente. Descoperă pașii pe care îi urmezi înaintea procedurii pentru a te asigura că totul decurge cât mai eficient și că obținem cele mai precise rezultate pentru sănătatea ta.
ECOGRAFIA ABDOMINALĂ
O procedură medicală non-invazivă care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale organelor din abdomenul pacientului. Această tehnică este adesea folosită pentru a evalua structurile interne ale abdomenului, cum ar fi ficatul, vezica biliară, rinichii, pancreasul, splina și organele din tractul gastrointestinal.Avantajele ecografiei abdominale includ faptul că este non-invazivă, nu utilizează radiații ionizante și poate oferi imagini în timp real. Este adesea utilizată în combinație cu alte modalități de imagistică medicală, precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN), pentru a oferi informații cat mai complete despre starea pacientului.
Ecografia abdominală este realizată fie de un medic specialist în radiologie și imagistică medicală, fie de un medic din alte specialități, precum medicină internă, gastroenterologie, chirurgie generală, urologie, care deține competențe în ecografie. Aceasta reprezintă una dintre cele mai frecvent utilizate metode de investigație în domeniul medical și poate fi efectuată pe bază de programare. Procedura poate fi repetată ori de câte ori este necesar. Durata ecografiei abdominale variază între 20 și 30 de minute, în funcție de zona examinate.
TIPURI DE ECOGRAFIE ABDOMINALĂ
In functie de organele examinate, ecografia abdominala este impartita in urmatoarele tipuri:
- Ecografie abdomen superior: unde sunt examinate ficatul, colecistul (vezica biliara), splina si pancreasul
- Ecografie abdomen inferior: pentru vizualizarea rinchilor, a vezicii urinare, prostatei, uterului si ovarelor
- Ecografie abdomen total: toate organele abdominale
CUM SE DESFĂȘOARĂ
Procedura implică utilizarea unui dispozitiv numit transductor, care emite unde sonore în abdomen și detectează ecourile generate de structurile interne. Aceste ecouri sunt apoi transformate în imagini pe un monitor. Ecografia abdominală este folosită pentru diagnosticarea și evaluarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi pietrele la rinichi, inflamația organelor, chisturi, tumori sau sângerări interne.
CUM TE PREGĂTEȘTI ÎNAINTE DE PROGRAMARE?
Pentru ecografia abdomenului superior este recomandat să nu mănânci cu 4-5 ore înainte de procedură. Hidratează-te bine cu apă plată, evită băuturile acidulate și pe care care conțin cofeină și încearcă, pe cât posibil, să ai vezica urinară plină. Cu o zi înainte de programare, este indicat să iei, la recomandarea medicului sau farmacistului, cărbune medicinal sau alte medicamente care ajută la eliminarea gazelor intestinale, ca ecografia să fie cât mai concludentă.
În cazul ecografiei pentru abdomen inferior este suficient să încerci să ai vezica urinară plină, acest aspect fiind suficient pentru vizualizarea organelor interne.
BENEFICII
Ecografia abdominala este o investigatie nedureroasa, neiradianta (care nu foloseste radiatii) si nu are riscuri. Poate fi efectuata la persoanele de toate varstele, inclusiv la copii si este sigura pentru a fi utilizata in timpul sarcinii.
LA CENTRUL MEDICAL MATEUS
te poți programarea pentru acest tip de investigație la una dintre următoarele specialități medicale:
- MEDICINĂ INTERNĂ
- GASTROENTEROLOGIE
- CHIRURGIE GENERALĂ
- RADIOLOGIE și IMAGISTICĂ MEDICALĂ
- UROLOGIE
PROGAMĂRI la recepția clinicii, situată în Brăila, Bd. Independenței 142 sau la unul din numerele de telefon
0339.800.400/ 0744.778.810