Cornetele nazale sunt 3 perechi de lamele osoase situate la nivelul peretelui lateral al cavitatii nazale, imbracate de o mucoasa foarte bogata in vase de sange. Acestea au rolul de a aduce aerul inspirat la temperatura si umiditatea corpului uman.
Cornetele nazale inferioare sunt cele mai voluminoase si ele se pot mari si micsora in functie de necesarul de incalzire si umidificare a aerului care trece prin nas spre plamani. Astfel, daca aerul este uscat si rece (de exemplu – mediul cu aer conditionat), cornetele nazale inferioare se vor mari in dimensiuni pentru a umidifica si incalzi aerul pentru plamani, generand un efect obstructiv. Mai precis ingusteaza fosele nazale, ingreunand respiratia si pacientul va resimti nasul infundat.
Pacientii care au cornetele nazale inferioare marite, care resimt nasul infundat pe o perioada lunga de timp si care nu raspund la tratamentul medicamentos pot beneficia de pe urma unei turbinoplastii inferioare.
Metoda cunoscuta sub numele de “Turbinoplastie cu radiofrecventa“ reprezinta o cale rapida pentru reductia volumetrica a mucoasei nazale de la nivelul cornetelor inferioare, folosind energia de frecventa inalta avand ca obiectiv coagularea tesutului.
Este o metoda minim-invaziva care se aplica in cazul rinitelor cornice hipertrofice, vasomotorii sau alergice. Se realizeaza sub control endoscopic o infiltratie hidroanestezica la nivelul cornetelor nazale inferioare. Ulterior, cu ajutorul unei pense subtiri de radiofrecventa se provoaca o arsura aseptica la nivel submucos, in zona anesteziata. Astfel, procedura este bine tolerata de pacient.
Aceasta varianta chirurgicala se poate face in mai multe sedinte, in functie de gradul obstructiei de la nivelul fosei nazale (distantarea procedurilor la 3-4 saptamani).
Tehnica presupune mai multe avantaje:
- elimina riscul de sangerare si asfel nevoia de tampoane nazale hemostatice,
- elimina necesitatea unei anestezii generale si a unei spitalizari prelungite, putand fi efectuata in cabinet,
- asigura beneficii imediate cu vindecare rapida si efect de durata,
- respecta integritatea mucoasei superficiale a cornetelor nazale, cu reactii adverse minime comparativ cu metodele invazive.
Avantajul major al tehnologiei moderne este rapiditatea in efectuarea procedurilor si a tratamentelor, cu un disconfort minim provocat pacientului si o perioada de recuperare foarte scurta. Interventia este rapida, fara durere si pacientul poate pleca acasa dupa 30 minute .
Cateva ore mai tarziu pacientul poate simti o usoara presiune, senzatie de apasare la nivelul nasului.
Trebuie retinut la aceasta metoda ca in primele zile postoperator este posibil ca nasul sa fie putin mai infundat ca inainte (se produce inflamatie la nivelul mucoasei in cadrul procesului de vindecare) si ca desfundarea nasului se va realiza treptat, in timp (2-3 saptamani).
Pentru a putea realiza aceasta procedura pacientii nu trebuie sa ia aspirina sau orice alt antiinflamator nesteroidian (Nurofen, Ketonal, Diclofenac) cu cel putin o saptamana inainte de momentul programarii , sa nu fie raciti sau sa aiba o alta afectiune acuta in curs de derulare. In plus, pacientii de sex feminin trebuie sa-si programeze acest tip de interventie astfel incat sa nu se suprapuna peste perioada menstruala.
Scopul interventiei este restabilirea respiratiei nazale, imbunatatind calitatea vietii considerabil, crescand capacitatea de efort si concentrare, randamentul la locul de munca si imbunatatind calitatea somnului.
Riscurile acestei interventii sunt: reactie alergica la solutiile anestezice utilizate, sangerare (risc minim, dar totusi existent) de la nivelul locului de introducere a electrodului, perforarea sau lezarea mucoasei superficiale cu formarea de cruste la acest nivel, reducerea exagerata a volumului cornetelor -cu senzatia ulterioara de nas uscat si obstructie nazala paradoxala.
Este posibila o retractie mai lenta a cornetelor cand afectiunea este mai veche. In acest caz ,se repeta procedura si se va ajunge pana la urma la rezultatul dorit.
Dupa efectuarea procedurii, pacientul primeste o reteta cu solutii uleioase, cu efect emolient pentru mucoasa nazala, ce trebuie administrat pana la 6-8 saptamani dupa interventie (perioada vindecarii complete) si regim igieno-dietetic explicat. Se impune un control de rutina la cateva zile de la efectuarea procedurii, cu eventuala aspiratie locala.
Postoperator pacientul poate sa-si reia imediat activitatea obisnuita, cu mentiunea ca in primele zile sa fie evitat efortul fizic excesiv, precum si expunerea la temperaturi ridicate (sauna, baile cu abur ), acestea crescand riscul de sangerare.