Pregatirea pentru COLONOSCOPIE

PREGATIREA PACIENTULUI IN VEDEREA EFECTUARII COLONOSCOPIEI DIAGNOSTICE SI TERAPEUTICE

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia reprezinta o procedura diagnostica sau terapeutica in timpul careia se efectueaza examenul intestinului gros (rect si colon). Colonoscopia este in general efectuata pentru investigarea anumitor simptome gastrointestinale precum: sangerarea la nivel intestinal, durerea abdominala, modificarea tranzitului intestinal. De asemenea, este indicata atunci cand se suspecteaza prezenta polipilor colonici sau a tumorilor de la acest nivel. O colonoscopie de control (screening) este necesara a fi efectuata pentru persoanele cu varste peste 50 ani, si pentru oricine cu istoric de polipi sau cancer colorectal in familie (parinti, copii, rude de sange). Prin intermediul colonoscopiei se pot efectua tratamente la nivelul intestinului gros pentru anumite afectiuni ce pot preveni evolutia catre boli grave (ex. rezectia polipilor colonici ce po evolua catre cancer), sau pot preveni o eventuala interventie chirurgicala (ex. dilatarea stenozelor postchirurgicale sau a stenozelor inflamatorii, tratamentul hemoragiilor de la nivelul intestinului gros).

Este important de stiut faptul ca anumite leziuni de mici dimensiuni pot fi tratate la examenul colonoscopic si din acest motiv este indicat sa reveniti pentru a efectua o noua colonoscopie conform indicatiilor medicului Dvs.

 

Cum trebuie sa va pregatiti pentru colonoscopie?

In vederea efectuarii unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie sa fie curat, pentru a permite endoscopistului sa vada cu acuratete intreaga mucoasa colonica. Fara o pregatire adecvata, este posibil ca examnul sa nu decurga in conditii optime si sa fie nevoie de repetarea acestuia. Din acest motiv este foarte important sa cititi instructiunile de pregatire pentru colonoscopie si sa clarificati cu mediul Dvs eventualele nelamuriri.

Cu o zi inainte de colonoscopie este ideal de a nu manca nimic si de a consuma numai lichide (in orice cantitate doriti). Se poate servi un mic dejun constand in alimente ce nu contin fibre vegetale (carne, branza, iaurt, oua, inghetata, ceai, cafea). Ulterior veti consuma numai lichide (apa, ceai, sucuri, zeama de compot, supe strecurate). Tot cu o zi inainte, veti bea solutia preparata de PRICOPREP un plic la ora 14 si un plic la ora 20. Daca aveti greata in timpul consumarii solutiei de pregatire, puteti astepta 30 minute si apoi puteti relua administrarea solutiei. Daca greata persista, sau alte simptome suparatoare apar, atunci este necesar a contacta medicul Dvs.

Medicatia Dvs curenta (ex. cardiologica), trebuie administrata cu minim 4 ore anterior procedurii dupa schema stabilita cu o cantitate mica (100 ml) de apa. De asemenea nu veti mai consuma alte lichide cu 4 ore inainte de procedura.

Dupa terminarea administrarii solutie de pregatire pentru colonoscopie, veti avea mai multe scaune diareice, chiar apoase, ce ar putea provoca iritatia zonei din jurul anusului. In vederea prevenirii acestei reactii este indicat sa va spalati cu apa calduta fara sapun dupa fiecare scaun, sa folositi servetele umede pentru toaleta locala si sa folositi regulat o crema de protectie locala (ex. Bepanthen®).

Va rugam sa informati medicul dacă:

  • aveţi alergii, afecţiuni pulmonare sau cardiace, aţi mai fost anesteziat(ă)/sedat(ă) şi aţi tolerat dificil procedura.
  • dacă sunteţi diabetic întrebaţi medicul dacă să luaţi insulina sau tabletele înaintea analizei;
  • dacă luaţi medicamente anticoagulante (Trombostop, Sintrom) sau aspirină va rugam sa informaţi medicul; în general medicaţia anticoagulantă trebuie întreruptă câteva zile înaintea analizei.

 

Care sunt riscurile colonoscopiei?

Colonoscopia este in general o manevra sigura si bine tolerata, avand o rata a complicatiilor cuprinsa intre 0,3% (pentru colonoscopia diagnostica) si 2,3% (pentru colonoscopia terapeutica).

Cele mai importante riscuri ale colonoscopiei in general si ale colonoscopiei terapeutice (ex. rezectia polipilor) sunt reprezentate de: sangerare, perforatie si sindromul de coagulare postpolipectomie.

  • sangerarea – este de obicei nesemnificativa si este rar intalnita in cazul rezectiei polipilor mici (sub 1 cm). Apare de obicei in cazul rezectiei polipilor mari (peste 1cm) cu o rata de 1-2%. In cazul rezectiilor leziunilor foarte mari (peste 2-3 cm) sangerarea se poate manifesta in pana la 20% din cazuri. In foarte multe cazuri se poate manifesta prin emisia de cantitati mici de sange rosu – visiniu prin scaun la scurt timp dupa rezectia polipului. Exista si posibilitatea unei sangerari intarziate (la 12 ore pana la 12 zile dupa polipectomie). In acest caz este necesar a contacta medicul Dvs curant. Uneori sangerarea poate fi importanta. In aceste situatii trebuie sa anuntati de urgenta medicul Dvs. Este posibil ca o noua colonoscopie in vederea opririi sangerarii sa fie necesara. Foarte rar, interventia chirurgicala ar putea fi necesara.
  • perforatia – semnifica ruperea / fisurarea peretelui intestinului in timpul sau secundar manevrelor utilizate. Rata perforatie variza intre 0,1-0,3% din cazuri. Este foarte rara in timpul manevrelor de diagnostic si mai frecventa in timpul colonoscopiei terapeutice (ex. rezectia polipilor mari, dilatare). Manifestarile perforatiei includ – durere severa a abdomenului, distensie marcata a acestuia. Majoritatea perforatiilor necesita interventie chirurgicala prompta. Mortalitatea asociata perforatiei este de aproximativ 5%.
  • sindromul de coagulare postpolipectomie – reprezinta arsura peretelui intestinului dupa rezectia polipului fara perforatie. Se manifesta in 0,5-1% din polipectomii (rezectiile polipilor). Apare in special dupa rezectia polipilor de mari dimensiuni (peste 2 cm) situati in partea dreapta a colonului. Se manifesta de obicei la 1-5 zile dupa manevra. In cele mai multe cazuri nu este nevoie de interventie chirurgicala. Este insa necesar sa ramaneti in spital pentru tratament si observatie.